pühapäev, 13. detsember 2015

Esseenr.3 (loeng nr.1) Mis võiks olla järgmiseks suureks sammuks infoühiskonna edendamisel (rahvusvaheliselt)? Mil viisil selle sammu võiks astuda?

Mis võiks olla järgmiseks suureks sammuks infoühiskonna edendamisel (rahvusvaheliselt)? Mil viisil selle sammu võiks astuda?
 
Infoühiskond on definitsiooni järgi informatsiooni tähtsustav ja seda kõikides eluvaldkondades maksimaalselt kasutav ühiskond. Info ühiskonna jaoks on seega oluline informatsiooni kiire levik. Seega võib infoühiskonna tähtsamateks ajalooliseks lülideks pidada posti kullereid. Tehnoloogia arenguga asendusid kullerid telegraafi masinatega ja seejärel juba telefonidega. Telefoni abiga võis juba uskumatu kiirusega saata maailma ühest punktist teise mõne lause või uudise.
Interneti tulekuga sai võimalikuks aga kiiresti tunduvalt suurema info koguse edasi saatmine kui see oli võimalik telefoni abiga. Raamatu saatmine ühest maailma nurgast teise muutus vaid millisekundite küsimuseks kuigi alles 100 aastata tagasi võttis sama protsess aega 40 päeva[2]. Pidev arvutite eksponentsiaalne areng ning valgus kaabli kasutusele võtmine suurendasid interneti kiirused mõnest kb/s mõne Gb/s. See omakorda viis info hulga piiramatule kasvule internetis.
Kuigi internet on jõudsalt arenenud ja kasvanud siis suurem osa maailma inimestest on siiski ilma igasuguse võrgu ühenduseta. See omakorda vähendab arvamuste hulka infoühiskonnas. Seega üks peamistest sammudest järgnevate aastate jooksul peaks olema internetita olevate inimeste ühendamine infoühiskonnaga. Selleks on juba välja arendatud madala hinnaga arvuti nagu näiteks C.H.I.P [3] Mida saab kasutada internetis liikumiseks makstes ise vaid 9 dollarit. Lisaks on välja töötamisel ka uuema põlvkonna ülikiired juhtmevaba interneti võimalused. See annab võimaluse odavamalt katta suuremad territooriumid väga hea internetiga internetiga. Google on näiks välja töötamas satelliitide ja 3G võrgu segu, mis aitaks internetiseerida ka kõige kaugemad nurgad Maakeral.[4] Mozilla koos  Grameenphone-i  ja Orange-ga üritavad üle maailma Bangladeshist Aafrikani leida lahendus kalli ühenduse probleemile. Nende lahenduse kohaselt vaatavad inimesed enne interneti minemist ära väikese reklaami klipi, mille järel saavad nad käia tasuta internetis[5] Nii oleks võimalik internetiseerida ka kõige vaesemad ühiskonnad ja tuua nad infoühiskonna sekka. Infole ligipääs annaks neile võimaluse kiiremini arendada oma riigi poliitikat kui ka majandust.
Öeldakse, et järgneva 50 aasta kõik teadussaavutused on juba kirja pandud ja ning internetti üles laetud. Need tuleks vaid üles leida ja kasutusele võtta. Info hulk internetis kasvab eksponentsiaalsel kiirusel. Selle tõttu kaob väärtuslik info üldise müra taha ära ning selle leidmine on väga keerukas. Infoühiskonda areneks palju edasi, uuema põlvkonna otsingu süsteemid, mille abiga oleks võimalik kergemini just sinule vajalik info üldisest mürast kätte saada. Sellised programmid võiksid näiteks jagada erinevate valdkondade inimestele soovitusi kellega koostööd teha oma avastuste rakendamisel või edasi arendamisel. Kui sellise süsteemi peaks kunagi keegi välja töötaba muudaks see 10 aastaga maailma tunduvalt. Praegusel hetkel pole olemas sellist otsinguprogrammi. Kas sellele probleemile leiab lahenduse kvantarvutite areng või midagi muud näitab vaid aeg.  
Kuna infoühiskonna moodustavad miljonid inimesed siis selle tuleviku ennustamine on keerukas. Uue arengu hüppe võivad põhjustada just need lahendused või seda võib teha hoopis mingi muud ettearvamatu lahendus, mille üle kuskil mõni teadlane just praegu võib mõtteid mõlgutada. Selleks võib olla kas või aju otse ühendamine arvutiga, mis tundub viimaseid katsete tulemusi uurides enam mitte nii ulme kui mõned aastad tagasi. Selle kohapealt annab arutust vaid aeg.
      

1. https://ifi6070.wordpress.com/2015/09/02/1-loeng-infouhiskond-ja-selle-liige-5/
2. http://tarbija24.postimees.ee/3434071/kaart-just-nii-kaua-vottis-reisimine-aega-sada-aastat-tagasi
3. http://getchip.com/
4. http://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/05/25/googles-excellent-plan-to-bring-wireless-internet-to-developing-countries/
5.http://techcrunch.com/2015/06/01/how-to-make-the-internet-truly-free-in-developing-countries/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar